Site Overlay

PSG ; lovende woorden voor winnaar Zygrande

De subtop wedstrijd bij Paard Totaal in Oude-Tonge werd zaterdag onder stralende omstandigheden gereden. De twee ZZ-Zwaar proeven werden zeer overtuigend op naam geschreven door Jeroen Okkema met Rolling Stone (v. Ravel) met 70,29% en 68,71%.In de Prix St.Georges eindigde Ceylan Avinal met Zygrande Le Coupied (v. Krack C) nipt bovenaan met 68,95%. De winst in de Intermediaire I was voor de in deze klasse debuterende Hans van Bedaf met OO Seven-zoon Bond’s Painting (69,28%).

Okkema heer en meester in ZZ Zwaar

Met precies vijf procent voorsprong stak Jeroen Okkema met Ravel-zoon Rolling Stone boven de rest van het deelnemersveld uit. Eveline Beijer was een van de twee juryleden: ‘Jeroen weet hoe hij een proef moet rijden en afwerken en liet dan ook eigenlijk nergens punten liggen. Bij hem ga je in plaats van naar een 6 of 6,5 als snel naar een 7 omdat het onderdeel gewoon goed gereden is. Voor een hogere score moet het paard nog iets meer bevestigd zijn. Zo kan de aanleuning wat stiller en moet Rolling Stone actiever en sneller worden in het achterbeen Maar dat is een kwestie van sterker worden. Het is zeker een paard dat de potentie heeft voor meer.’ Tweede in de eerste proef werd Karen Nijvelt met Bite The Bullit (v. Showtime) met 65,29%. Over deze combinatie zegt Beijer: ‘Ook dit is een paard met veel mogelijkheden, al doet hij nog groen aan. De aanleuning is nog wat onrustig.’ Judith Evers-van Loon met Beaumonde (v. United) eiste de derde plek op met 63,29%, terwijl Esmee de Haan met Branco (v. Fauno) vierde werd met 63%. Julie de Baerdemaeker met Kwikaard’s Awel (v. Farrington) en Sarah Fisz met Zokosky (v. Rousseau) sloten aan op de vijfde en zesde plek.

Voor de tweede proef zag Okkema 68,71% onderaan zijn protocol staan. Judith Evers-Van Loon kon nu het rode lint ophalen: 63,71%. Mirjam Riet met Polansky-zoon Vorst werd derde met 62,43%, net voor Rozanna Ansems met Brokaat (v. Samba Hit II). Vijfde en zesde waren nu Sarah Fisz met Zokosky en Annemarth Lieman met Acantho (v. Sydney). Over het algemeen viel in de ZZ-Z op dat het ondereind heel groot was. Meer dan de helft behaalde minder dan 60%. We hebben het al vaker gehoord en gelezen, de problemen die ruiters in het verleden ondervonden in het ZZ-Licht zijn nu verschoven naar deze klasse. Beijer: ‘Het is een grote groep die niet kan meekomen op dit niveau. De basis is gewoon echt niet goed voor elkaar. Het gebrek aan impuls zorgt voor te weinig gedragenheid en verzameling, waardoor de zijgangen te vlak, de wissels te klein en de pirouette niet-gezet zijn. Een foutje is niet erg, maar zonder een goede basis kun je niet tot een voldoende score komen.’

PSG: Avinal en Beckers dicht bij elkaar

De combinaties die op de hoogste twee plaatsen eindigden in de Prix St.Georges waren aan elkaar gewaagd; Ceylan Avinal eindigde met Krack C-zoon Zygrande le Coupied net boven Kirsten Beckers met Broere Bristol (v. Jazz): 68,95% om 68,62%. Matty Boomaars en Eveline Beijer jureerden de Prix St.Georges in Oude-Tonge. ‘Avinal heeft een supersjiek paard aan Zygrande. Hij heeft zeer veel souplesse, drie hele goeie gangen en loopt mooie bergop. Het beeld bleef mooi correct gedurende de hele proef, ondanks dat er soms wat spanning optrad. Het is zeker een combinatie die het ook goed gaat doen op hoger niveau’, aldus Beijer. ‘Het paard van Kirsten is er ook eentje met vermogen, al is hij af en toe uit balans en moet hij nog aan kracht winnen. Af en toe werd de aanleuning wat rommelig en werd Broere Bristol wat kort in de hals. Over het algemeen kun je zeggen dat deze combinatie nog wat groener aandoet.’ Ook Annemieke Lips kon twee winstpunten bijschrijven. Met Vamos (v. OO Seven) scoorde ze 66,32%.

Mooi debuut Van Bedaf met Bond’s Painting

Annemieke Lips startte ook met Vamos in de Intermediaire I. Daarbij behaalde ze een mooie score van 68,68% en een tweede plaats. Hans van Bedaf debuteerde in deze klasse met de stoere Bond’s Painting (v. OO Seven). Over zijn 69,28% en eerste plaats was hij dan ook zeer tevreden. Het witte lint in deze door Janine van Twist en Peggy Vermaat gejureerde rubriek was voor Jolanda Schoenmaker met Tiptip (v. Metall). (cd)

http://www.dehoefslag.nl/laatste-nieuws/dressuur/subtop-oudetonge-okkema-overtuigt.html

Geef een reactie